تحقیر دیگران رفتاری است که در بعضیها دیده میشود. بااینحال شاید بسیاری از ما ندانیم که این کار میتواند چه تأثیراتی روی خود فرد و همینطور کسی که تحقیر میشود داشته باشد. روانشناسان معتقدند ازبینرفتن یک رابطه و همینطور آسیبدیدن اعتمادبهنفس طرف مقابل از مهمترین عواقب تحقیر دیگران است. به همین خاطر میتوانیم بگوییم کسانی که دیگران را تحقیر میکنند خودشان هم رنج بسیاری را تحمل میکنند. زیرا آنها تا حد زیادی خودشان را از داشتن یک رابطه مطلوب محروم میکنند. به همین خاطر در این مطلب سعی میکنیم عواقب تحقیر دیگران را با یکدیگر بررسی کنیم. درعینحال توصیه میکنیم اگر در رابطهای قرار دارید که مدام تحقیر میشوید و یا اگر احساس میکنید ناخواسته و همیشه دست به تحقیر دیگران میزنید بهتر است برای حل این مشکل از مشاور کمک بگیرید. برای آشنایی بیشتر با مهارت های ارتباطی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تحقیر دیگران میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی روانشناسی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
منبع: تحقیر دیگران چه عواقبی دارد؟
روانشناسی تحقیر | تحقیر دیگران یعنی چه؟
همه ما به دنبال راهی هستیم تا بهتر و برتر از دیگران جلوه کنیم. در واقع میل به بهتر بودن، موضوعی ذاتی در انسان هاست. هریک از ما نیز به این نیاز به صورت خاصی جواب میدهیم. در واقع روش های سالمی نیز برای پاسخ به میل وجود دارد. اما زمانی که افراد تلاش میکنند تا با تخریب دیگران به شکل های مختلف به این نیاز پاسخ دهند؛ در حال تحقیر کردن هستند. این رفتار ریشه در مسائل مختلفی داشته و به شکل های گوناگونی نیز بروز میکند. در ادامه به بررسی جنبه های مختلف آن خواهیم پرداخت. حتما درباره روش های صحیح آداب معاشرت در زندگی مطالعه کنید.
عواقب تحقیر دیگران
تحقیر کردن دیگران میتواند عواقب منفی بسیاری را برای آنها به همراه داشته باشد. این موضوع به حدی جدی است که اگر شما از تأثیر رفتارتان بر دیگران آگاهی داشته باشید هرگز دست به این کار نخواهید زد. روانشناسان معتقدند مهمترین پیامدهای تحقیر دیگران عبارتند از:
آسیبدیدن رابطه
اولین و شایعترین مشکلی که با تحقیر دیگران پیش میآید ازبینرفتن رابطه شما است. هیچکس در رابطهای که قرار باشد همیشه تحقیر شود باقی نمیماند. اما اگر به هر دلیلی رابطه پر از تحقیر را ادامه میدهد میتوان مطمئن بود که از درون خشم و ناراحتی بسیاری را تحمل میکند. همین موضوع باعث میشود که کیفیت رابطه و علاقه میان شما دیگر بهاندازه روزهای اول نباشد.
به همین خاطر میتوان گفت این پیامد تحقیر کردن دیگران هم گریبان تحقیرکننده و هم کسی که مورد تحقیر قرار میگیرد را خواهد گرفت. کسانی که دائماً دیگران را تحقیر میکنند درواقع دائماً خودشان را تنهاتر میکنند. کسی که در یک رابطه تحقیر میشود نیز احساس خشم و ازبینرفتن علاقه را تجربه خواهد کرد.
احساس حقارت و اعتمادبهنفس پایین
یکی دیگر از پیامدهای بسیار جدی تحقیر شدن این است که فرد اعتمادبهنفس خود را از دست خواهد داد. در واقع وقتی یک نفر دائم به شما گوشزد میکند که کارهایتان را درست انجام نمیدهید این موضوع بهتدریج تبدیل به باور خودتان هم خواهد شد. کسی که مورد تحقیر قرار میگیرد دیریازود باور خواهد کرد که حداقل در زمینههایی که از او انتقاد میشود توانایی ندارد. این موضوع اعتمادبهنفس او را در این زمینهها از بین خواهد برد.
تحقیر دیگران و تصویر ذهنی منفی از خود
وقتی تحقیر شدن بهخصوص در کودکان ادامه پیدا کند فرد بهتدریج به این باور میرسد که بهطورکلی شخصیت ارزشمندی نیست. در حقیقت تحقیر شدن باعث بهوجودآمدن تصویر ذهنی (من بد هستم) در فرد میشود. شکل گرفتن چنین تصوری باعث میشود که او بهطورکلی عزتنفس و احساس ارزشمندی خودش را از دست بدهد. به همین خاطر بیشتر کسانی که تحقیر میشوند نه فقط در زمینههایی که از آنها انتقاد شده بلکه راجع به کل شخصیتشان یک تصور منفی پیدا میکنند.
یادگیری
یکی از عواقب تحقیر کردن دیگران این است که شما این رفتار را به آنها یاد میدهید. روانشناسان معتقدند بسیاری از کسانی که دیگران را تحقیر میکنند خودشان در بخشهایی از زندگی و بهخصوص دوران کودکی مورد تحقیر دیگران قرار گرفتهاند.
بیماریهای روحی
احتمال ابتلا به بیماریهای روحی و بهخصوص اضطراب و افسردگی در کسانی که مورد تحقیر و انتقاد قرار میگیرند بیش از دیگران است. همانطور که گفتیم تحقیر شدن عزتنفس و احساس ارزشمندی فرد را از بین میبرد. این شرایط مهمترین عوامل خطر برای درگیر شدن با افسردگی هستند. از طرف دیگر وقتی دیگران دائماً به شما میگویند که نمیتوانید کاری را انجام بدهید بهاحتمال زیاد در زمان انجامدادن آن دچار اضطراب میشوید. یا شاید هر کاری که میخواهید انجام بدهید احساس کنید توان انجامدادن آن را ندارید. همین موضوع میتواند زمینهساز بسیاری از بیماریهای اضطرابی باشد.
دلایل تحقیر دیگران
یکی دیگر ار موضوعاتی که باید در مورد تحقیر دیگران در نظر داشته باشیم؛ دلیل انجام اینکار است. زمانی که علت انجام اینکار توسط دیگران را درک کنیم؛ واکنش درست تری در مقابل آن داشته و یا حداقل این موضوع را بپذیریم. برخی از دلایلی که باعث میشوند افراد اینکار را انجام دهند؛ را در این قسمت توضیح داده ایم.
تقلید و یادگیری از دیگران
یکی از اصلی ترین دلایل تمایل به تحقیر دیگران و انجام اینکار، این است که فرد از دوران کودکی شاهد این موضوع بوده و آن را از دیگران تقلید کرده است. برای مثال کودک همواره شاهد این موضوع بوده که والدین او دیگران را تحقیر کرده و از اینکار دچار احساس بزرگی میشدند. از این رو او نیز برای قدرت نمایی چنین کاری را انجام میدهد.
تحقیر خود فرد در دوران کودکی
همچنین زمانی که افراد خودشان در دوران کودکی تحقیر میشوند؛ طبیعی است که در بزرگسالی اینکار را در قبال دیگران انجام دهند. آنان تصور میکنند برخورد درست با دیگران همین است و به طور کلی هیچ ایده ای در مورد احترام گذاشتن به دیگران ندارند.
حتما مقاله چرا دوست داشتنی نیستم را بخوانید.
ابتلا به بیماری های روانی و شخصیتی
یکی دیگر از دلایل تحقیر دیگران این است که فرد به بیماری های مختلف روانی و شخصیتی مبتلاست. برای مثال افراد خودشیفته بیشتر احتمال دارد که دست به تحقیر کردن دیگران بزنند. به طور کلی ابتلا به اختلالات مختلفی شخصیتی بیشتر افراد را در معرض چنین کاری قرار میدهد.
انواع تحقیر دیگران
تحقیر دیگران انواع مختلفی دارد. به این معنا که به شکل های مختلفی صورت میگیرد. برخی تصور میکنند که تحقیر کردن تنها کلامی است. در صورتی که با انجام یک رفتار توهین آمیز نیز میتوان دیگران را تحقیر کرد.
جسمانی
در این حالت فرد تنها از تحقیر دیگران به صورت کلامی احساس لذت نکرده و دست به آسیب زدن به دیگران میکند. برای مثال تمایل افراد به تحقیر کردن همسرشان در رابطه جنسی از همین موضوع نشات میگیرد. و یا اینکه کتک زدن نیز شکل دیگری از خشونت جسمانی است.
احساسی
تحقیر دیگران به صورت احساسی میتواند متوجه خود فرد نیز بشود. بدین معنا که گاهی افراد خودشان را نیز کوچک و حقیر دانسته و احترامی برای خود قائل نیستند. شکل دیگری از این کار سواستفاده از احساسات دیگران است.
روانی
مسخره کردن دیگران، توهین کردن به آنها و… از جنبه های تحقیر دیگران به صورت روانی هستند. در واقع انجام چنین رفتارهایی روان افراد دیگر را آزرده کرده و به فرد تحقیر کننده احساس لذت میدهد.
واکنش مناسب در برابر تحقیر شدن | جواب تحقیر دیگران
اگر احساس میکنید رفتار طرف مقابل شما باعث تحقیر و ناراحتیتان شده است در اولین قدم بهتر است که با او صحبت کنید. سعی کنید احساسات خود را راجع به کاری که او انجام میدهد بیان کنید و از دوست یا همسرتان بخواهید که این رفتار را کنار بگذارد. بسیاری از مواقع کسانی که دیگران را تحقیر میکنند خودشان از پیامدهای کاری که میکنند آگاه نیستند. به همین خاطر صحبتکردن با آنها میتواند تا حد زیادی کمککننده باشد.
اگر احساس میکنید که صحبتکردن نمیتواند به بهبود رابطه شما کمک کند شاید وقت آن رسیده که برای ادامه رابطهتان تصمیم جدیتری بگیرید. بهخاطر داشته باشید که پایاندادن به روابط سمی و ناراحتکننده یکی از مهمترین کارهایی است که میبایست برای حفظ سلامت روان خود انجام بدهید. به همین خاطر بهتر است زمانی را با خودتان خلوت کنید و به این موضوع فکر کنید که چطور میتوانید رابطه خود با شخصی که شما را تحقیر میکند را مدیریت کنید. برخی دیگر اقداماتی که میتوانید در این زمینه انجام دهید؛ شامل موارد زیر میشود.
- سعی کنید این افراد را درک کنید
- مقابله به مثل نکنید
- انعطاف پذیر باشید
- خودتان را ثابت کرده و قاطع باشید
- از چالش ها فرصت بسازید
- سکوت نکنید
- با شخصیت این افراد بیشتر آشنا شوید
پیشنهاد می شود که حتما روی مهارت های روابط اجتماعی خود کار کنید.
تحقیر دیگران و اهمیت مشاوره
یکی از راهکارهایی که در پایاندادن به تحقیر میتواند بسیار مفید باشد کمکگرفتن از یک مشاور است. بسیاری از مواقع شما نمیتوانید ارتباطتان با کسی که تحقیرتان میکند را کنار بگذارید. برای مثال ما نمیتوانیم والدین یا خواهر و برادرمان را عوض کنیم. در چنین شرایطی مشاورین با بررسی شرایط و مشکلات رابطه به شما کمک میکنند تا جلوی آسیبهای رابطهتان را بگیرید. بسیاری از مواقع تحقیر کردن دیگران به این خاطر است که ما راههای صحیح ارتباط برقرار کردن و بیان منظورمان را بلد نیستیم. یا شاید افکار اشتباهی داریم مثل اینکه تصور میکنیم همه باید شبیه ما فکر و رفتار کنند. در این موقعیتها روانشناس به شما کمک خواهد کرد تا این ضعفها را برطرف کنید.
سخن پایانی
تحقیر دیگران همواره از موضوعاتی بوده است که مورد ملامت قرار گرفته و بدشمرده میشود. اما گاهی افراد خودشان بدون اینکه مطلع باشند؛ اینکار را انجام میدهند. اینکار پیامدهای فردی و اجتماعی داشته و افراد را دچار مشکلات مختلفی میکند. از این رو اگر شاهد بروز این رفتار در دیگران به صورت مکرر بودید؛ حتما به چنین فردی کمک کرده و او را برای درمان تشویق نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تحقیر دیگران میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی روانشناسی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
سؤالات متداول
چطور با کسی که دائماً مرا تحقیر میکند برخورد کنم؟
اولین و بهترین راه این است که با طرف مقابل صحبت کنید و او را در جریان احساسات خود بگذارید. اما اگر این راهکار به شما کمک نکرد کمکگرفتن از یک مشاور میتواند مفید باشد. در غیر این صورت بهتر است کمی جدیتر راجع به ادامه رابطه خود فکر کنید.
تحقیر شدن دائم در یک رابطه چه مشکلاتی را به همراه دارد؟
آسیبدیدن رابطه، ازبینرفتن اعتمادبهنفس و درگیری با بیماریهای روحی از جمله مشکلاتی هستند که در اثر تحقیر شدن دائمی به وجود میآیند.
:: بازدید از این مطلب : 61
|
امتیاز مطلب : 13
|
تعداد امتیازدهندگان : 5
|
مجموع امتیاز : 5