سندروم سیندرلا
نوشته شده توسط : ذهن نو

آیا تا به حال درباره عقده یا سندروم سیندرلا چیزی شنیده‌اید؟ برخی از دختران قدرت انتخاب زیادی به خود نمی‌دهند و ترجیح می‌دهند منفعلانه منتظر کمک دیگران در کارهای مختلف‌شان بمانند. اغلب پرنسس‌های کارتون‌های دیزنی همچون سفیدبرفی و سیندرلا نیز چنین شخصیتی دارند. دخترانی که تمام طول زندگی خود در رنج و سختی گذرانده و در انتظار شاهزاده سوار بر اسب سفید بوده‌اند که با او به خوشبختی برسند. چنین ویژگی‌های شخصیتی باعث نادیده گرفته شدن مهارت‌ها و استعدادهای دختران شده و علاوه بر عدم پیشرفت آن‌ها، زمینه‌ساز برخی مشکلات روانی در آن‌ها می‌گردد. برای آشنایی بیشتر با سایر عقده های روانی کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه سندرم سیندرلا می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره ترک اعتیاد تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

منبع:  سندروم سیندرلا

سندروم سیندرلا چیست ؟

اولین بار از عقده سیندرلا برای اشاره به اتکای بیش‌ازحد زنان در حوزه‌های مختلف مالی، عاطفی و رفتاری به مردان به‌کاربرده شد. این سندرم درواقع به‌نوعی ترس ناهشیارانه در زنان نسبت به استقلال و خودکفایی اشاره دارد. زنان با چنین مشخصه‌ای، همواره سعی می‌کنند به‌طور افراطی حمایت مردان را برای خود داشته باشند. در این حالت، استقلال و توانایی‌های فردی زنان به نحو چشمگیری زیر سؤال می‌رود. برای تغییر این شرایط می‌توانید از خدمات روان درمانی استفاده نمایید.

تاریخچه سندروم سیندرلا

اولین بار فردی به اسم کولت داولینگ  در کتاب خود به نام ترس پنهان زن ها از استقلال نام برد. در واقع او معتقد بود که زنان هیچ استقلالی در زمینه های عاطفی، مالی، اجتماعی و فکری نداشته و تنها به مردان وابسته هستند. در واقع تمام هدف آنها از زندگی ازدواج با مردی است که از راه برسد و آنان را نجات دهد. او ریشه این عدم استقلال را در ناخودآگاه زنان می‌دانست.

برای ارتباط مستقیم با کارشناسان ما عضو کانال تلگرامی ذهن نو شوید.

نشانه های ابتلا به سندروم سیندرلا

 

معمولا دختران و زنانی که مبتلا به سندروم سیندرلا هستند؛ نشانه های رفتاری خاصی را از خود نشان می‌دهند. شناسایی این نشانه ها به افراد کمک بزرگی کرده چرا که باعث می‌شود سریعتر برای درمان اقدام نمایند. برخی از این نشانه ها شامل موارد زیر می‌شود.

چنین زنانی قبل از اینکه قدمی بزرگ و روبه جلو در زندگی خود بردارند دچار شک و تردید شده و درامایی را تجربه می‌کنند

  • کارهای مهم خود را فراموش می‌کنند
  • دست قبل از رسیدن به مقصد و یا هدف خود نظرشان تغییر می‌کند
  • احساس و نیاز و وابستگی شدیدی نسبت به اطرافیان خود دارند
  • ترس از دست همسر و یا مردان زندگی شان
  • احساس پوچی دارند
  • تمرکز کمی بر روی هدف و حرفه خود دارند
  • در تصمیم گیری قدرت کمی دارند
  • در روابط سمی می‌مانند

علت ایجاد سندروم سیندرلا

اغلب متخصصان علت بروز سندروم سیندرلا را در شیوه‌های تربیتی دختران، از همان دوران کودکی می‌دانند. شیوه‌های تربیتی والدین در مورد دختران متمرکز بر تشویق او به خوب بودن، مهربان بودن، ادب داشتن و از خودگذشتگی است. دختر تنها در صورتی محبت و توجه والدین را خواهد داشت که بر اساس همین قواعد رفتار کند. در صورتی که هر گونه رفتار شیطنت‌آمیز و یا تلاش برای کشف محیط پیرامون توسط یک دختر، والدین را عصبی می‌کنند؛ حتی ممکن است آن‌ها فرزند خود را برای انجام چنین رفتارهایی تنبیه کنند. این در حالی است که رفتارهای اکتشافی یکی از رفتارهای مفید و حتی عادی در رشد پسربچه‌ها به‌حساب می‌آید.

دخترهایی که با این سبک تربیتی رشد می‌یابند، یاد می‌گیرند که طبق سلیقه و خوشایند مردان رفتار کنند. در باور آن‌ها ماجراجویی یا تلاش برای استقلال داشتن برای یک دختر کاملاً ممنوع و غیرعادی است. این افراد یاد گرفته‌اند که اگر می‌خواهند آسیب نبینند، باید از حمایت یک مرد بهره‌مند شوند. این مشخصه‌ها به‌خصوص در دوران بلوغ و نوجوانی بیشتر جلوه می‌کند و دختران همواره سعی می‌کنند به‌صورت زنی دوست‌داشتنی و جذاب ازنظر مردان، در جمع ظاهر شوند.

گاهی این موارد به حدی شدید و آسیب‌زا است که زمینه‌ای برای شکل‌گیری برخی اختلالات شخصیت مانند اختلال شخصیت وابسته یا اختلال شخصیت نمایشی می‌شوند.

باورهای زنان مبتلا به سندروم سیندرلا

زنان مبتلا به سندروم سیندرلا باور دارند زمانی فرامی‌رسد که شخص دیگری تمام مسئولیت‌های او را به عهده می‌گیرد، درنتیجه علاقه‌ای به جاه‌طلبی و کسب موفقیت در خود احساس نمی‌کنند. در حقیقت، این سندرم به‌صورت خاص مسئولیت‌پذیری زنان را مورد هدف و آسیب قرار می‌دهد. این‌گونه زنان، به دلیل آگاه نبودن از توانایی‌های خود اعتمادبه‌نفس بالایی ندارند و تنها راه خوشبختی را حضور مردی می‌دانند که وظایف آن‌ها را نیز بر عهده بگیرد. پیشنهاد می‌شود برای درک بهتر این عقده مقاله علم روانشناسی چیست را بخوانید.

نتایج سندروم سیندرلا

بسیاری از بخش‌های زندگی زنان توسط سندروم سیندرلا تحت تأثیر قرار می‌گیرد. این افراد معمولاً خود را به‌صورت یک قربانی در زندگی می‌بینند که نیازمند رهایی توسط یک قهرمان است. در هر زمینه‌ای احساس می‌کنند که اول باید از دیگران اجازه بگیرند. تصمیم‌گیری قاطعانه و فردی برایشان بسیار طاقت‌فرسا است. همیشه احساس تردید و دودلی دارند و این ویژگی در تقریباً اکثر رفتار و گفتارشان به چشم می‌خورد. اغلب این زنان مبتلا به اختلال شخصیت وابسته نیز تشخیص گذاری می‌شوند.

رفتارهای این‌گونه افراد اغلب روی روابط بین فردی و زندگی مشترک‌شان نیز تأثیر سوء می‌گذارد. آن‌ها همواره به‌طور افراطی به دنبال گرفتن تأیید از دیگران هستند. این حالت به‌مرور باعث می‌شود که این افراد دچار نوعی درماندگی آموخته‌شده شوند و خود را در هیچ زمینه‌ای موفق نمی‌بینند.

بهبود سندروم سیندرلا

یکی از اساسی‌ترین کارها در این زمینه ‌این است که از همان ابتدا، در نحوه تربیت فرزند دختر به‌صورت معتدل‌تری رفتار کنند. لازم است والدین در دیدگاه‌های خود در مورد بایدها و نبایدهای رفتاری دختر و پسر بررسی مجدد انجام دهند و از تبعیض‌های جنسیتی دست‌بردارند.

علاوه بر این بهتر است والدین از سبک فرزندپروری مشابهی برای تمام فرزندان خود استفاده کنند. باید به دختران یاد داد که آن‌ها نیز مانند هر انسان دیگری می‌توانند از عهده کارهای مختلف برآیند. همچنین به پسرها نیز باید توضیح داد که یک زن در انسانیت و درنتیجه حقوق انسانی با آن‌ها هیچ تفاوتی ندارد.

مسئولیت‌پذیری باید از همان کودکی به هر دو جنس آموزش داده شود. آن‌ها باید یاد بگیرند که کمک گرفتن از دیگران تنها در موارد ضروری جایز است و اینکه آن‌ها باید تا حد امکان خودشان از پس مسئولیت‌های خود برآیند.

اصلاح باورهای دختران

باورهای غلطی که از کودکی به دختران یاد داده‌شده، باید مورد تغییر قرار گیرد. آن‌ها باید بفهمند که ازدواج کردن و یافتن شریک زندگی، مانند رفتن به مدرسه بخشی از روال عادی زندگی اکثر انسان‌ها به‌حساب می‌آید؛ بنابراین نباید آن را به‌عنوان هدفی برای خود قرار دهند. مهم‌ترین هدف هر انسانی، جدا از جنسیت او، یافتن معنایی برای زندگی خود و کشف هویت واقعی و اصیل خویش است. در صورتی که احساس می‌کنید خودتان یا عزیزی به این سندروم مبتلا است، حتما از خدمات روانکاوی استفاده نمایید.

بالا بردن اعتماد به نفس آنها

برای مقابله و درمان سندروم سیندرلا خانواده ها و دیگران باید اعتماد به نفس دختران را افزایش داده و به آنها احساس ارزشمندی بیشتری دهند. اگر دختران به اندازه کافی اعتماد به نفس داشته و احساس کافی بودن داشته باشند؛ کمتر احتمال دارد که استقلال خود را از دست داده و همواره منتظر فرد دیگری باشند.

تقویت خودآگاهی و خودشناسی در دختران

یکی دیگر از راه های درمان با سندروم سیندرلا در دختران، تقویت خودآگاهی بالا بردن خودشناسی است. زمانی که آنان شناخت درست و دقیقی از روحیات و اهداف خود داشته باشند؛ تصمیمات درست تر و بهتری گرفته و به طور کلی به خود متکی می‌شوند.

بیشتر کردن ارتباطات دختران

دختران باید بیاموزند که زندگی شان را محدود به هدف ازدواج نکرده و با هرپسری صرفا برای ازدواج آشنا نشوند. در این حالت هم خود ناکامی های زیادی را تجربه می‌کنند و هم به طرف مقابل فشار زیادی می‌آورند. اما در صورتیکه با افراد بیشتری ارتباط گرفته آنها را بشناسند؛ به طور کلی دیدشان نسبت به زندگی تغییر می‌کند. همچنین می‌توانند روابط بهتری را تجربه نمایند.

دادن استقلال بیشتر به دختران

بسیاری از دختران به این دلیل به سندروم سیندرلا مبتلا می‌شوند که استقلال کافی ندارند. اما زمانی به دختران آزادی و استقلال کافی داده شود تا به اهداف خود برسند و در مورد مسائل شان تصمیم گیری نمایند؛ عملکرد بهتری خواهند داشت.

سخن پایانی

خوشبختانه امروزه آمار بیشتری از دختران از دانش و اطلاعات کافی برخوردار بوده و همچنین برای بسیاری از مسائل خودشان تصمیم گیری می‌کنند. همین موضوع باعث شده تا انتخاب های بهتری داشته و بیشتر به خود متکی شوند. خانواده ها در این مورد نقش اساسی بازی می‌کنند. زمانی که آنان بتوانند شرایط برابر و مناسبی برای دختران خود فراهم کنند؛ دختران نیز رویکرد درست تری را در زندگی خود انتخاب کرده و بر اساس آن پیش می‌روند. خانواده ها و دختران می‌توانند در این مورد از روانشناس کمک بگیرند.

برای دریافت مشاوره در زمینه سندروم سیندرلا می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره ترک اعتیاد تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.





:: بازدید از این مطلب : 28
|
امتیاز مطلب : 12
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4
تاریخ انتشار : سه شنبه 22 خرداد 1403 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: